Czereśnie

Czereśnie

Produkt dozwolony w ograniczonej ilości - do 1/4 szklanki dziennie. Czereśnie zawierają duże ilości potasu, cukrów prostych oraz wody. Nadmiar potasu we krwi może prowadzić do niebezpiecznych dla życia zaburzeń rytmu serca. Cukry proste przyczyniają się do rozwoju cukrzycy, nadwagi i miażdżycy. Pamiętaj, że sok obecny w owocach należy doliczyć do dziennego limitu przyjmowanych płynów.

Ocena

Rating

Wszystkie produkty w aplikacji zostały ocenione w 5 stopniowej skali pod względem zaleceń dietetycznych dla pacjentów dializowanych. Wykorzystano autorski algorytm analizujący wartość energetyczną oraz zawartość białka, węglowodanów, nasyconych kwasów tłuszczowych, wody, sód, potas i fosforu w danym produkcie. Ocenę przedstawiono za pomocą przyznanych gwiazdek, gdzie:

  • 1 gwiazdka – oznacza produkt, który należy całkowicie wyeliminować ze swojej diety
  • 2 gwiazdki – oznaczają produkt, którego należy unikać
  • 3 gwiazdki – oznaczają produkt, który można spożywać w ograniczonej ilości
  • 4 gwiazdki – oznaczają produkt polecany
  • 5 gwiazdek – oznacza produkt szczególnie polecany

Składniki odżywcze

Nutrition

Paski przedstawiają zawartość poszczególnych składników odżywczych w 100 g produktu w skali od 0 do przyjętej maksymalnej wartości. Kolory żółty oraz czerwony oznaczają odpowiednio wysoką i bardzo wysoką zawartość danego makroelementu w tym produkcie. Liczba przyznanych gwiazdek określa na ile dany produkt jest polecany w Twojej diecie. 1 gwiazdka oznacza produkt, z którego powinieneś zrezygnować, a 5 gwiazdek produkt, który jest dla Ciebie szczególnie polecany.

Produkty zostały ocenione z wykorzystaniem autorskiego algorytmu na podstawie wartości odżywczych udostępnionych na witrynie: U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. FoodData Central, 2019. fdc.nal.usda.gov.

Przyjęto następujące maksymalne wartości składników odżywczych na 100g produktu:

  • Wartość energetyczna: 500 kcal/100g
  • Woda: 100g/100g
  • Pro – Białko: 20 g/100g
  • A Pro - Białko zwierzęce: 20 g/100g
  • Fat – Tłuszcze: 25 g/100g
  • SFAT - Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g/100g
  • CHO - Węglowodany: 100 g/100g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g/100g
  • Na - Sód: 500 mg/100g
  • K - Potas: 400 mg/100g
  • P - Fosfor: 250 mg/10